Merhaba askeriharekat.com okuyucuları. Sizlere milli savaş uçağımız TF-X hakkında bilgiler vereceğim. İyi okumalar.

2030 yıllarda envanterimize girmesi beklenen milli muharip savaş uçağımız TF-X 5.nesil savaş uçakları arasındaki yerini alması öngörülüyor.

Ülkemizde uçak üretimi çalışmaları 1936 yılında başlamıştır. Nuri DEMİRAĞ tarafından yerlilik oranı son derece yüksek derecede Nu D 36 VE Nu D 38 uçakları üretilmiştir. Bu üretim Türk havacılık tarihine büyük bir başarı olarak geçmiştir. 1938 yılında uçağın üretiminde yer alan uçak  mühendislerinden Selahattin Reşit ALAN’ın komuta ettiği uçak, Türk Hava Kurumuna yaptığı bir gösteri sırasında inişe geçtiğinde düşmesi sonucu projenin iptali gündeme geldi. Dönemin devlet yetkililerinin desteklerini çekmesi ile projeye son verildi.

TF-X yüksek teknolojiye ve performansa sahip bir savaş uçağı projesidir

Havacılıkla ilgili özellikle savaş uçağı alımına yönelik çalışmalar 1980’li yıllarda artarak devam etti. 1983 yılında Türk Hükümeti tarafından Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik olmak üzere tüm uçak üreticilerini kapsayan bir ihale açıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde bulunan uçaklar ihtiyaca tam olarak cevap vermiyordu.  İhaleye uçak üretiminde söz sahibi bir çok firma katıldı. İhaleyi bir Amerika Birleşik Devletleri firması olan General Dynamics kazandı. 15 mayıs 1985’te  Türk havacılık uzay sanayi kuruldu. F-16 üretimleri başladı ve toplamda 276 adet F-16 üretildi.

TF-X Projesi Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanmaktadır.

 

Günümüzde ise Cumhuriyetin 100. yılına yakışır  yerli ve milli bir savaş uçağının yerlilik oranını en üst seviyede olacak şekilde üretimi söz konusudur. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2030’lu yıllarda ihtiyacını karşılamak üzere planlanmaktadır. THK‘lerinin şu an envanterinde bulunan F-16′ların yerini alacak ve F-35′ler ile birlikte 2070′li yıllara kadar kullanılması amaçlanmaktadır. Türkiye TF-X  Savaş uçağı üretimi ile Amerika birleşik devletleri , Rusya ve Çin’den sonra 5.nesil savaş uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip olan ülkeler arasında yer alacaktır. Ana sözleşme SSM Savunma Sanayi Müştesarlığı ile 5 Ağustos 2016 tarihinde imzalandı. Ana yüklenici TUSAŞ olacak şekilde  TUSAŞ ve BAE SYSTEM  arasındaki anlaşma 28 Ocak 2017 tarihinde  imzalandı.

TF-X  ÜRETİMİ FAALİYET TAKVİMİ

  1.   1.  FAZ :  Ana konsept, modeller ve kavramsal tasarım
  2.  2.  FAZ :   Detay mühendislik

Türk mühendisleri üretimin   aerodinamik, tasarım, gövde elektrik ve elektronik gibi tüm safhalarında bizzat görev yapacaklardır.Türkiye uçağın tümkaynak kodlarına,yazılımlarına ,ihracat haklarına  sahip olacaktır. İlk prototipin cumhuriyetin 100.yılında Türk semalarında olması ve 2029 yılı itibarıyla seri üretime hazır duruma gelmesi öngörülmektedir.

TF-X  SAVAŞ UÇAĞININ  TEMEL  ÖZELLİKLERİ

Düşük Görünürlük

Dahili Silah Yuvası

Yüksek Manevra Kabiliyeti

Artırılmış Durumsal Farkındalık ve Fizyon Sensörü

ADEDİ VE SAYISAL BİLGİLER

Motor Gücü: 2X20000 IB

Tavan İrtifası: 55000 FT

Azami Hız: 2 MACH

Harekat Yarıçapı: 600 NM

Azami Kalkış Ağırlığı : 60000IB

Uzunluk: 19 M

Kanat Açılığı: 12

Kanat Alanı   : 60 METRE KARE

TF-X projesi dünyada pek çok ülkenin gerçekleştirmeye cesaret edemediği büyüklükte mega bir projedir. Ülkemiz uçak üretimi konusundaki  alt yapısını 1985 yılından bu yana hazırlamaktadır. F 16 üretiminden mühendislerimiz ilgili yöneticiler büyük dersler çıkardılar. TF-X projesi yerli ve milli bir projedir. Yerli ve milli projeler ile diğer ülkelere olan bağımlılığımız azalacaktır. Yıllardır ülkemizde bilinçli olarak uygulanmaya çalışılan hazır alım ve montaj dönemi bitecek Fikri Mülkiyet Hakları tamamen bizim elimizde olan altında Türk mühendislerinin imzası olan ürünler meydana gelecektir. böylelikle her alanda olduğu gibi bu alanda yine özgürlüğümüz elimizde olacaktır. TUSAŞ edinilen tecrübe ve altyapısıyla teknoloji transferini içinde ihtiva edecek şekilde savaş uçağı üretebilecek imkan ve kabiliyete sahiptir.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Doğruları ve gerçekleri lütfen askeriharekat.com dan takip etmeyi unutmayınız.