Sosyal medyada, Afrin’de yaşayan bir YPG/PKK militanının Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşım popüler olmuştu. O paylaşım Amerika’nın Afrin’i savunmak için füze hibe ettiğini anlatmaktaydı. Militanın “ABD’nin bize verdiği Jericho füzesi kimseden korkmuyoruz ulaaaa” sözleri ile paylaştığı ve bir resim ile desteklediği o gönderideki füzenin aslında sadece bir hayal ürünü olduğu anlaşıldı. Hatta resimdeki övdükleri füzenin Türk yapımı düşman hava savunma birimleri, C3I merkezleri, lojistik ve altyapı tesisleri gibi yüksek değerli hedeflere saldırmak için tasarlanmış ve dost topçu silahlarına ateş desteği sağlayarak yüksek hareket kabiliyeti sağlayan bir balistik füze sistemi olan J-600T Yıldırım olduğu anlaşıldı. Türk savunma sanayisinin ürettiklerine artık yetişemeyen insanlarımızın tamama yakın bir çoğunluğu bu olayı gerçek sanmıştı. Tabi ki gerçek ortaya çıkınca teröristin Jericho Füzesi Hayali olayın farkına varanların yüzlerini gülümsetti. Buradan bir kez daha Türk Savunma sanayisini kutluyor ve minnetlerimizi iletiyoruz.

Jericho Füzesi Hayali

Meraklıları için J-600T Yıldırım Füzesinin Detayları:

Yıldırım sistemi iki birimden oluşmaktadır: MAN 26.372 6×6 kamyon esaslı J-600T SRBM ve F-600T fırlatma aracı; Türkiye’de imal edilmiştir. Aynı araç, Türk yapımı T-122 Sakarya ve T-300 Kasırga ÇNRA (Çok Namlu Roket Atar) sistemleri için de lojistikte üstünlük sağlamak için kullanılmaktadır. Her F-600T, açık ray tipi bir fırlatıcı üzerinde bir adet J-600T taşır ve araç, 5 dakikadan daha kısa bir sürede tekrar hareket etmeye hazır haldeyken, 25 dakikadan kısa sürede fırlatmaya hazırlanabilir. Füze, F-600T taşıtına, yine bir MAN 26.372 6×6 istif aracından bir vinçle yüklenir.

Füzenin uçuşu, yörünge düzeltme komut girdilerini nozül bölümündeki dört hareketli kanalla besleyen bir INS (Inertial Navigation System, Ataletsel Seyrüsefer Sistemi) tarafından kontrol edilir. Yörünge verileri, fırlatma öncesinde F-600T aracındaki füze Rehberlik ve Kontrol Birimine (Guidance & Control Unit (GCU) (FCS)) yüklenir. F-600T’deki FCS, BIKE (Batarya Atış İdare Kompüter Sistemi, Battery Fire Control Computer System) ve TOMES (Topçu Meteoroloji Sistemi, Artillery Meteorology System) tarafından da desteklenmektedir. Füzenin GPS/INS siyir sistemi ile de yükseltilebileceği bildirilmiştir.

Her J-600T Yıldırım bataryası aşağıdakilerden oluşur:

1 x Batarya Komuta ve Kontrol Aracı
2 x İtfaiye Ekip Komuta Kontrol Araçları
6 x F-600T Fırlatıcı Araç
7 x F-600T Tekrar Yükleme – Besleme Aracı
1 x Bakım Aracı

Füze detaylarının kaynağı Wikipedia.org adresidir.

J-600T Yıldırım